2014. július 28., hétfő

~Gasztronómiai alapfogalmak~

Ahhoz, hogy igazán jó háziasszony váljon belőled, tisztában kell lenned néhány fontos konyhai fogalommal!


Rántás: 
A rántást az ételek sűrítésére használjuk. Be kell vallanom, elsőre nekem sem sikerült ez a művelet.Sok bosszúságot tud okozni, összecsomósodhat, leéghet, esetleg nem oldódik fel az ételben.
Alapanyaga liszt és valamilyen zsiradék ( lehet vaj, olaj esetleg zsír). 3 evőkanál zsiradékot felforrósítunk és 2  evőkanál lisztet beleszórunk.Folyamatos keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzzuk,felöntjük kevés hideg  vízzel, csomómentesre keverjük.Ezután a forró, ételhez adjuk,elkeverjük és felforraljuk.

Habarás:
A habarás szintén egy sűrítési eljárás. A tejfölt kevés liszttel, hideg vízzel csomómentesre keverjük.Hőkiegyenlítéssel ( rámerjük a forró étel levét, és elkeverjük) behabarjuk, ez nagyon fontos,hogy ne kapja össze. Simára keverjük és az ételhez adjuk. Felforraljuk.

Felfuttatás:
A tejet meglangyosítjuk( ne legyen forró!), pici cukrot teszünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen 10-15 percig pihentetjük.

Alaplé:
Csontokból,inakból,bőrkékből főzött, gyengén ízesített, fűszerezett lé, amelyet a készítendő étel jellegének megfelelő alapanyagokból készítünk. Mártások, főzelékek és egyéb ételek készítésénél használjuk.

Flambírozás:
Az ételre magas alkoholtartalmú italt locsolnak ( konyak,rum),és meggyújtják. A lángoló szesz különleges ízt kölcsönöz az ételnek és szép látványt nyújt.

Blansírozás:
A hozzávalókat rövid időre( 2-3 perc) forrásban lévő vízbe tesszük,majd átrakjuk jéghideg vízbe.
Az eljárás célja az, hogy megakadályozzuk valamely alapanyag íz- vagy színromlását.

Marinálás:
Fűszeres páclé. Ízesítésre, tartósításra használjuk.

Bardírozás:
Különböző húsok (szárnyasok, vadak) sütése előtt szalonnalapokkal történő összekötözése annak érdekében, hogy a hús ne száradjon ki és ne kelljen locsolni a húst sütés közben, illetve a szalonna íze megváltoztatja a húsok ízét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése