2014. július 29., kedd

~Nyírségi gombócleves~

Étteremben találkoztam először ezzel a különleges levessel. Szabolcsban nagy hagyománynak örvend, így hát én is megpróbálkoztam az elkészítésével. 

Hozzávalók:

~ 50 dkg sertés lapocka vagy csirkemell
~ 1 db nagyobb répa
~ 1 db petrezselyemgyökér
~ 1 db karalábé

~ 1 db zeller
~ 30 dkg gomba

~ 30 dkg zöldborsó
~ 1 rúd meggle fűszervaj ( zöldfűszeres)

~ 1 hagyma
~ 3 cikk fokhagyma
~ só, fehér bors, vegeta, tárkony
~ 2 dl főzőtejszín
~ 1 ek. liszt
~ 1 citrom

A gombóchoz: 3 kisebb krumpli, 1 tojás, só, bors és annyi liszt amennyit felvesz.

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és a fűszervajon megpirítjuk, majd rádobjuk a kis kockákra vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét. Kicsit pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott husit.Kifehéredésig sütjük, felöntjük kb 2-3 l vízzel. Addig főzzük amíg megpuhul a hús. Közben elkészítjük a gombócokat.
3 krumplit megfőzünk héjában. Összetörjük, és mikor kihűlt sózzuk,borsozzuk,beleteszünk 1 tojást, és annyi lisztet amellyel könnyen gombócot tudunk formálni. Beletesszük a levesbe, jöhet bele a gomba és a borsó. Mikor minden megpuhult, beletesszük a liszttel elkevert tejszínt, a citrom levét, sózzuk, borsozzunk, tárkonnyal ízesítjük.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése