2014. július 29., kedd

~Vitamonikról~

A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, ám kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag  formájában kénytelen hozzájutni.

A vitaminokat  két nagy csoportra oszthatjuk:
~ zsírban oldódó vitaminok
~ vízben oldódó vitaminok

Zsírban oldódó vitaminok: 

~ A- vitamin: Hiánya farkasvakságot, hajhullást,bőrszárazságot okozhat. Állati eredetű élelmiszerekben található, míg a növényekben elővitaminja, a karotin van jelen, amit a máj alakít át A-vitaminná. 
A- vitaminokban gazdag:  csirkemáj, libamáj, sertésmáj,halak, tojás, tej, margarin.

~ D- vitamin: A D-vitamin elősegíti a kalcium és foszfor  felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést.Hiánya estén csontfejlődési zavarok, fogromlás, fáradtság, álmatlanság,étvágytalanság léphet fel. 
D-vitaminban gazdag élelmiszerek: máj, virágpor, méz, méhpempő, tojás, tej és tejtermékek, de egyes élelmiszereket (például gyermektápszereket, tejtermékeket, margarinokat) is D-vitaminnal dúsítanak.

~ E-vitamin:  Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.

~ K-vitamin: Véralvadás fontos szabályozó tényezője, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját,a csontok felépítéséhez is szükséges.
Amiben megtalálható: brokkoli, spenót, káposzta, paraj, tejtermékek, máj.
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#


-Vízben oldódó vitaminok: 

~ C-vitamin: Aszkorbinsavban gazdag a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és a zöldségfélék (pl. a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a káposzta), a friss gyümölcsök, a narancs, a citrom, a grapefruit. Télen a mélyhűtött gyümölcsök, zöldségek, a citrusfélék, a káposzta a legjobb C-vitamin-forrás. A zöldségeket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, esetleg párolva célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, a főzővíz elöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz. Kerülni kell a fémedényeket (vas, réz) és az ételek ismételt felmelegítését.

~ B1-vitamin:  Különösen a búzacsírában, korpában, sörélesztőben, melaszban , általában minden teljes őrlésű gabonafélében és a barna rizsben fordul el.

~ B2-vitamin:  A zsírsavak lebontásában, szénhidrát-anyagcserében,méregtelenítésben van fontos szerepe.Megtalálható a tejben, tejtermékekben, húsokban, tojásban, gabonafélékben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése