A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk:
~ zsírban oldódó vitaminok
~ vízben oldódó vitaminok
Zsírban oldódó vitaminok:
~ A- vitamin: Hiánya farkasvakságot, hajhullást,bőrszárazságot okozhat. Állati eredetű élelmiszerekben található, míg a növényekben elővitaminja, a karotin van jelen, amit a máj alakít át A-vitaminná.
A- vitaminokban gazdag: csirkemáj, libamáj, sertésmáj,halak, tojás, tej, margarin.
~ D- vitamin: A D-vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést.Hiánya estén csontfejlődési zavarok, fogromlás, fáradtság, álmatlanság,étvágytalanság léphet fel.
D-vitaminban gazdag élelmiszerek: máj, virágpor, méz, méhpempő, tojás, tej és tejtermékek, de egyes élelmiszereket (például gyermektápszereket, tejtermékeket, margarinokat) is D-vitaminnal dúsítanak.
~ E-vitamin: Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.
~ K-vitamin: Véralvadás fontos szabályozó tényezője, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját,a csontok felépítéséhez is szükséges.
Amiben megtalálható: brokkoli, spenót, káposzta, paraj, tejtermékek, máj.
A K-vitamin a
véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé
tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes
kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
A K-vitamin a
véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé
tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes
kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
A K-vitamin a
véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé
tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes
kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2943/k-vitamin#
-Vízben oldódó vitaminok:
~ C-vitamin: Aszkorbinsavban gazdag a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és a zöldségfélék (pl. a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a káposzta), a friss gyümölcsök, a narancs, a citrom, a grapefruit. Télen a mélyhűtött gyümölcsök, zöldségek, a citrusfélék, a káposzta a legjobb C-vitamin-forrás. A zöldségeket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, esetleg párolva célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, a főzővíz elöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz. Kerülni kell a fémedényeket (vas, réz) és az ételek ismételt felmelegítését.
~ B1-vitamin: Különösen a búzacsírában, korpában, sörélesztőben, melaszban , általában minden teljes őrlésű gabonafélében és a barna rizsben fordul el.
~ B2-vitamin: A zsírsavak lebontásában, szénhidrát-anyagcserében,méregtelenítésben van fontos szerepe.Megtalálható a tejben, tejtermékekben, húsokban, tojásban, gabonafélékben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése