2014. szeptember 13., szombat

~Karácsonyi sütik~

~Diós kosárka~

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
4 db tojássárgája
25 dkg margarin

A töltelékhez

40 dkg dió (darált)
30 dkg porcukor
4 db tojásfehérje
10 dkg lekvár/ dzsem (savanykás)

A tészta hozzávalóit összevegyítjük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és a kivajazott kosárformákat kibéleljük vele. (Nekem ilyenem nincs, úgyhogy tökéletesen megfelelt a muffinsütőf is.)
A tésztával bélelt kosárkák aljára 1-1 kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd erre halmozzuk a tölteléket. A töltelékhez a cukrozatlan darált diót összekeverjük a porcukorral (a cukrozottat már nem kell tovább édesíteni), és hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
190°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd ha kihűlt, kiemeljük a formákból.



~Linzer~

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert citromhéj (bio, reszelve)
1 teáskanál sütőpor
15 dkg sárgabaracklekvár

Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk.
A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, és sütőpapírra sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
A lyukas és a teli sütiket baracklekvárral összeragasztjuk, majd teszünk még egy kis lekvárt a lyukakba.

~Mandula~

34 dkg finomliszt
22 dkg porcukor
20 dkg dió (darált)
0.5 csomag sütőpor
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
38 ml rumaroma
250 g margarin

Krém

25 dkg porcukor
2 dl tej
0.5 tasak vaníliás pudingpor
38 ml mandulaaroma
1 dkg margarin (forma kikenéséhez)

A tészta száraz összetevőit összekeverjük egy tálba, majd az olvasztott margarinnal összegyúrjuk, majd belecsepegtetjük a rumaromát. Én egy egészet bele szoktam tenni, de ízlés dolga.
180 °C -ra előmelegítjük a sütőt.
Margarinnal kikenegetjük a mandulaformákat, majd egyenként megtöltjük a tésztával a formákat úgy, hogy a közepén mélyedést csinálunk ujjunkkal. (ide jön majd a krém)
Tepsibe tesszük a formákat, és kb 15 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt a tészta, egyenként kivesszük a formából (én megütögetem az asztalhoz), majd a krémmel megkenjük, és összeragasztjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

krém

Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A pudingot a tejjel megfőzzük, mikor kihűlt, belekeverjük a cukrot habverővel, majd a mandulakivonatot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése