A sütőtök finom íze mellett rengeteg jótékony hatással bír, alacsony kalóriatartalma révén diétába is beépíthető.
Fogyasztása szebbé teszi a bőrünket, különösen az aknés bőr kezelésében jelent nagy segítséget.
Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Nemcsak sütve, de levesként, desszertként is elkészíthetjük. :)
Ezt a receptet egy amerikai oldalról hoztam nektek, próbáljátok ki, nagyon finom, és az illata fantasztikus! :)
A hozzávalókat Cup-ban mérik , ami 250 grammnak felel meg.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 és 1/3-ad cup liszt ( 333 gramm)
- fél teáskanál só
- 1/3 cup növényi olaj ( 0,8 dl) ( étolajjal nem jó, nem áll össze a tészta, próbáltam. Viszont olvasztott margarinnal tökéletes lett! )
- 2 evőkanál hideg víz
- 3 evőkanál cukor
A margarint mikróban megolvasztjuk, a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd kizsírozott, kilisztezett piteformába, vagy gyümölcstortaformába tesszük. A széleit a forma széléhez nyomkodjuk,villával megszurkáljuk,200 C °-on elősütjük kb 10-15 perc alatt.
Töltelék:
- 40 dkg előre megsütött, héjából kikanalazott sütőtök
- 2 tojás
- 125 g cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál só
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- késhegynyi őrölt szerecsendió
Ezeket
jól összekeverjük, és az elősütött pite közepére öntjük,
elegyengetjük,és visszatesszük a sütőbe 180 C°°-ra kb fél órára.
Teljesen kihűtjük, kb 2 óra alatt, utána szeleteljük.
Teljesen kihűtjük, kb 2 óra alatt, utána szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése