2014. október 14., kedd

~Bejgli~

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már nagyon várom a Karácsonyt! 
Ilyenkor napokig sütök- főzök, lakást takarítok, díszítek, mindenhol finom illatok terjengenek :)
Bejglit még sohasem próbáltam sütni, de gondoltam még időben csinálok egy "próba sütést", és még ha nem is lesz tökéletes az eredmény, lesz időm kísérletezni. 
Ezt a receptet Lajos Mari oldalán találtam, nem csalódtam benne, nagyon jól sikerült, nem repedt szét, és nagyon finom . :)


Ebből a mennyiségből 2 rúd diós és 2 rúd mákos bejgli jön ki.  :)


Tésztához:

- 60 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- csipet só
- 1,5 dl tej
- 1 kk. kristálycukor
- 5 dkg porcukor
- 15 g élesztő
- 2 tojás ( plusz 2 a kenéshez)

Diótöltelék:

- 50 g mazsola ( elhagyható)
- 3 ek. rum
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél kk. fahéj
- 1 dl tej
- 2-3 ek. zsemlemorzsa

Máktöltelék:

- 50 g mazsola ( elhagyható)
- 3 ek. rum
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
- 2 evőkanál baracklekvár
- 2 ek. citromlé

A tejet meglangyosítjuk, beleteszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
A többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőle, és folpakba csomagolva a hűtőbe tesszük addig, amíg a tölteléket elkészítjük.

Diótöltelék:

A mazsolát forró vízzel leöntjük, lecsepegtetjük, majd meglocsoljuk a rummal, fél órát érleljük.
Összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a fahéjat, hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsolát és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni (ha kenés-töltés előtt lágynak találnánk, további 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).


Máktöltelék: 

Ugyanúgy járunk el a mazsolával, majd összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat , hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt, végül a maradék mazsolát, hagyjuk kihűlni (ha töltés előtt lágynak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).

Kivesszük a hűtőből a cipókat és 4 egyforma  részre osztjuk, majd lisztezett deszkán kb 20 * 30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát, vékonyan átkenjük tojásfehérjével.
A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva  elosztjuk rajta a diótöltelék felét. Két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. 

  Megtöltjük a másik 3 cipót is . Tetejüket és oldalukat megkenjük a tojássárgájával,majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre  visszük, könnyedén átkenjük tojásfehérjével  és további fél órát „szárítjuk” (a kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük). 

A tetejüket és az oldalukat megszúrjuk több helyen, hogy a gőz távozni tudjon, és ne repedjen meg a tészta sütés közben. Én a tetejét szívszállal jó mélyen szúrtam meg. :)

180 C°-on kb fél óráig sütjük, még szép aranybarna nem lesz. 

A sütőből kivéve kb 5 percet hűlni hagyjuk, majd formára igazítjuk a tekercseket,.

Letakarva hűvös helyen tároljuk.  :) Másnap szeleteljük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése