2014. október 3., péntek

~Kakaós kalács~

Az utóbbi időben igyekszem mindent házilag elkészíteni, így jött az ötlet,hogy kipróbáljam a kalácsot is. :) A bolti kalácsok nagyon hamar kiszáradnak, megpenészednek, furcsa mellékízük van és tele vannak mesterséges anyagokkal.
Ezt a receptet a Nosalty-n találtam. Kezdő háziasszonyok is el tudják készíteni. Ebből a mennyiségből 2 nagyobb kalács jön ki ! Próbáljátok ki Ti is :) :)

Hozzávalók:

Tészta: 

- 60 dkg finomliszt ( én kenyérlisztből csináltam)
- 3 tojássárgája
- csipet só
- 3 dl tej
- 6 kanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál margarin

Kakaós töltelék:

- 8 dkg margarin
- 2 vaníliás cukor
- 5 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál jó minőségű kakaópor ( holland)
- 5 ml rumaroma
- pici fahéj

Tetejére:

- 1 tojássárgája
- tej

3 dl tejet meglangyosítunk ( vigyázzunk,hogy ne legyen forró! ) feloldjuk benne a 3 ek. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Langyon helyen felfuttatjuk. 
A lisztet tálba szitáljuk, a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját hozzátesszük a liszthez, majd a csipet sót, és az olvasztott margarint is,végül a felfuttatott élesztőt. Kézzel, vagy dagasztógép segítségével legalább 5 percig dagasztjuk.

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük 1 óra alatt.

Addig a kakaós tölteléket elkészítjük. A margarint a porcukorral és a többi hozzávalóval habosra keverem, a felhasználásig hűtőbe teszem.

Mikor megkelt a tészta lisztezett deszkára borítom, és még egyszer átgyúrom. 6 egyenlő részre osztom, mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra nyújtom, kb fél centi vastagra.
Megkenem a kakaós töltelékkel, és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset.
3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai mindvégig alul maradjanak.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a 2 rudat, a tetejüket megkenem tojássárgájával, majd 160 C°-ra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 25 perc alatt megsütöm. Ezután kiveszem, megkenem forró tejjel és további 10 percre visszateszem a sütőbe.

Hagyjuk kihűlni a tepsibe.  

Reggelire kávéhoz, kakaóhoz kitűnő! Jó étvágyat! :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése