2014. október 30., csütörtök

~ Macaron ~

A macaron eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században.
Mostanában itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő színes kis sütik mandulalisztből,  tojásfehérjéből és porcukorból állnak. :)
A boltokban, cukrászdákban igen borsos áron árulják.
Házilag borzasztó nehéz elkészíteni,  nekem a második nekifutásra sikerült.
Tölthetjük nutellával, vagy gyümölcslekvárokkal, krémekkel.


Hozzávalók:

- 110 gramm mandulaliszt
- 90 gramm pihentetett tojásfehérje  ( egy napig tároljuk őket szobahőmérsékleten)
- 200 gramm porcukor
- 2-3 dkg kristálycukor

- pár csepp ételszínezék

A porcukrot kétszer átszitáljuk, majd elkeverjük a mandulaliszttel.
A tojásfehérjét elkezdjük felverni, amikor már habos, de még nem kemény, kis lépésekben adagoljuk hozzá a kristálycukrot. Ezzel addig kell verni,  amíg éppen NEM csúszik ki a felfordított tálból. Ekkor a tetejére öntjük a mandulalisztes- porcukros keveréket, és óvatosan összekeverjük. Addig kell kevergetni , míg szalagszerűen nem folyik le a kanalunkról.
A megfelelő állagú masszát sima csőrű fél centis lyukú habzsákba töltjük (vagy zacskóba, aminek levágjuk a sarkát).
Egy sütőpapírra 2 cm-enként köröket rajzolunk egy 50 ft- os érmével, majd ide nyomjuk a masszát. 

KB 2 ÓRÁN KERESZTÜL SZÁRÍTJUK!!! 

 Akkor jó, ha a macaron teteje ha finoman végigsimítjuk jó bőrös.

125 C -on 15 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyom kihűlni, majd nutellával, vagy lekvárral összeragasztom.

Csinálhatunk színes macaronokat, ilyenkor a tojásfehérjéhez mikor már kemény adhatunk pár csepp ételszínezéket.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése