- 60 dkg burgonya
- 1 tojás
- 1 kk. só
- 1 evőkanál gríz
- kb 30 dkg liszt ( amennyit felvesz)
- olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- szilvalekvár
A krumplit héjastól megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk és összetörjük.
Adunk hozzá 1 tojást, sót, 1 ek. grízt és annyi lisztet amivel könnyen nyújtható tésztát kapunk. Alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és 10*10-es kockákra osztjuk.
Minden kockába 1 kiskanál levárt teszünk, és a 4 sarkát összecsípve gombócokat formálunk belőlük.
Egy nagy fazékba felrakjuk a vizet főni 1 teáskanál sóval.
Amíg a víz felfő egy másik edénybe kevés olajat öntünk, és a zsemlemorzsát megpirítjuk benne.
Lobogó vízbe dobjuk a gombócokat, egyszerre csak keveset.
Amikor feljönnek a víz tetejére 1 percig még főzzük őket, majd szűrű kanál segítségével a pirított morzsára szedjük és meghempergetjük benne.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése